LAKTOZĖS NETOLERAVIMAS

Kas yra laktozė?

Kas yra laktozė?

Laktozė yra „pieno cukrus“, angliavandenis, sudarytas iš gliukozės ir galaktozės, randama piene (apie 2~8%).
Laktozė yra vienas iš disacharidų (dvigubo cukraus). Pieno cukrus susideda iš galaktozės (monosacharidinio cukraus) ir gliukozės (dekstrozės, vynuogių cukraus). Šios bespalvės medžiagos skonis saldus, nors saldumo galia gerokai mažesnė nei sacharozės (klasikinio buitinio cukraus). Jis vadinamas laktoze, nes šios rūšies cukrus natūraliai randamas tik piene arba pieno produktuose, pavyzdžiui, jogurte. Laktozė yra svarbus pieno angliavandenis.Karvės piene yra 4,8–5 procentai laktozės. Taigi, jei išgeriate stiklinę pieno (200 mililitrų), suvartojate apie 9,8 g laktozės. Naudinga žinoti: laktozė nėra tas pats, kas laktazė. Laktazė yra fermentas, atsakingas už laktozės skaidymą žmogaus organizme. Jis gaminamas plonosios žarnos gleivių ląstelėse.
IMAGE_TEXT
1. Laktozė (pieno cukrus) patenka į plonąją žarną. 2. Fermentas laktazė išskaido pieno cukrų į gliukozę ir galatazę. 3. Gliukozė ir laktozė absorbuoajma iš plonosios žarnos.
Laktozei suskaidyti mūsų organizmui reikia fermento laktazės. Laktazė yra fermentas, kuris gaminamas plonojoje žarnoje. Šis fermentas yra atsakingas už pieno cukraus skaidymą į gliukozę ir galaktozę, kurios absorbuojamos į kraują. Žmonėms, kurių organizmas negamina šio fermento, žarnynas nesugeba suskaidyti angliavandenio esančio piene. Fermentas laktazė skaido pieno cukrų laktozę iki gliukozės ir galaktozės, o šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują. Jei laktozė negali būti suskaidyta plonojoje žarnoje, organizmas negali jos panaudoti, tuomet kartu su maistu ji patenka į storąją žarną, kurioje laktozę veikia storosios žarnos bakterijos. Šio proceso metu išsiskiria dujos, todėl jaučiamas pilvo pūtimas, žmogus gali viduriuoti ar pasireikšti kiti nemalonūs simptomai.
LAKTOZĖS NETOLERAVIMAS

LAKTOZĖS NETOLERAVIMAS

SIMPTOMAI išsipūtęs pilvas pilvo pūtimas pilvo skausmas viduriavimas pykinimas vėmimas kartais vidurių užkietėjimas Simptomai pasireiškia praėjus maždaug pusvalandžiui po maisto, kuriame yra laktozės. Stipriausi jie būna maždaug po 1,5–2 valandų, tačiau gali išsilaikyti ir ilgiau.
Vartodami pieną ir produktus, kurių sudėtyje yra laktozės, daugelis žmonių patiria virškinimo problemų, tokių kaip pilvo skausmas, vidurių pūtimas ar viduriavimas. Tie, kurie sunkiai virškina pieno produktus, gali toleruoti tik nedidelį pieno cukraus (laktozės) kiekį. Tuomet specialistai kalba apie laktozės netoleravimą. Jei žmogus jautriai reaguoja į pieną, už to gali slypėti ir kita problema. Todėl prieš nusprendžiant iš esmės pakeisti savo mitybą svarbu nustatyti teisingą diagnozę. Tai ypač galioja vaikams, paaugliams ir žmonėms, kuriems yra padidėjęs kalcio poreikis. Laktozės netoleravimas, dar vadinamas pieno cukraus netoleravimu, nėra alergija. Svarbu juos atskirti: esant alergijai pienui, organizmas reaguoja net į mažiausius pieno ar pieno produktų kiekius. Kita vertus, žmonės, netoleruojantys laktozės, gali toleruoti tam tikrą pieno cukraus kiekį be jokių simptomų.
PRIEŽASTYS

PRIEŽASTYS

Laktozės netoleravimas dažniausiai yra pavelėtas. Štai kodėl kalbant apie laktozės netoleravimą jis vadinamas įgimtu arba įgytu.
Žindymo amžiuje kūdikio organizmas yra paruoštas gyventi tik iš motinos pieno. Jam suvirškinti kūdikiai gamina fermentą laktazę, kuris skaido laktozę žarnyne. Kai vaikas atpratinamas nuo mamos pieno, virškinimo sistema palaipsniui prisitaiko prie kito maisto perdirbimo. Tada organizmas gamina mažiau laktazės. Kai kuriems žmonėms laktazės kiekio nebeužtenka, kad suskaidytų su maistu gautą laktozę. Todėl jie blogiau nei kiti toleruoja produktus, kuriuose yra laktozės. Jei suaugęs žmogus pasisavina daugiau pieno cukraus, nei gali suskaidyti, laktozė lieka žarnyne. Jis pasiekia storąją žarną, kur žarnyno bakterijos jį skaido (vadinamoji fermentacija). Dėl to žarnyne susidaro daugiau dujų ir kitų skilimo produktų, kurie sukelia simptomus. Laktozės netoleravimą gali sukelti ir kitos ligos. Priežastys gali būti, pavyzdžiui, lėtinis uždegimas, pvz., Krono liga, arba žarnyno gleivinės pažeidimai. Specialistai tai vadina įgytu laktozės netoleravimu. Tada plonoji žarna nebegamina pakankamai laktazės, nes žarnyno gleivinė pažeista.
Įgytas laktozės netoleravimas

Įgytas laktozės netoleravimas

Vaikai iki 2–3 metų laktozės netoleruoja gana retai.
Laktozės netoleravimas dažniau pasireiškia paaugliams ir suaugusiesiems (tai vadinama įgytu laktozės netoleravimu). Kūdikystėje, vaikystėje ir jaunystėje jų organizme būna pakankamai fermento, skaidančio laktozę. Bręstant laktozės kiekis gali labai sumažėti, todėl organizmui gali būti sunku suvirškinti net ir nedidelius kiekius pieno produktų. Įgytas laktozės netoleravimas gali pasireikšti ir po gimimo. Tai būna priešlaikinio gimdymo rezultatas, kai gimdymas įvyksta iki 34 nėštumo savaitės. Per anksti gimusių naujagimių organizme laktazės kiekis gali būti mažesnis, nes paprastai šis fermentas gaminamas paskutinius tris nėštumo mėnesius. Ši laktozės netoleravimo forma nesitęsia ilgai: sutrikimą, subrendus plonajai žarnai, kūdikiai greitai išauga. Įgyto laktozės netoleravimo pagrindinės priežastys dažniausiai yra liga ar trauma. Kūdikiams laktozės netoleravimas gali išsivystyti po sunkaus viduriavimo, dėl nepakankamos mitybos, taip pat dėl kai kurių persirgtų ligų.
Normalus laktozės virškinimas

Normalus laktozės virškinimas

Virškinimas netoleruojant laktozės

Virškinimas netoleruojant laktozės

DIAGNOZAVIMAS

DIAGNOZAVIMAS

Jei jaučiate, kad turite laktozės netoleravimo požymių, kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Daugeliu atvejų būsite siunčiami pas gastroenterologą tyrimui.
Laktozės netoleravimo kvėpavimo testas - neinvazinis, tikslus ir patikimas metodas nustatant šį sutrikimą. Prieš testą duodama išgerti skysčio su laktoze ir praėjus tam tikram laikui tiriamas paciento iškvepiamas oras. Kai jį iškvepia sveikas žmogus, jame nebūna vandenilio. Nesuskaidytai laktozei patekus į storąją žarną, ją ima fermetuoti puvimo ir rūgimo bakterijos, dėl to išsiskiria vandenilio dujos. Jos nunešamos į plaučius. Jei iškvepiamame ore nustatoma didelė jų koncentracija, diagnozuojamas laktozės netoleravimas. Inovatyvus PGR tyrimas - įvertina specifinių genų, susijusių su laktozės netoleravimu, vadinamų nukleotidų polimorfizmą. Jis atliekamas iš kraujo ir iš burnos seilių ėminio. Diagnostinė prodedūra - dar sudėtingesnė diagnostinė prodedūra kartais gali būti pasitelkiama diagnozei patvirtinti– plonosios žarnos biopsija, kurios metu paimamas ir tiriamas jos gleivinės audinio gabalėlis. Dieta – tam tikrų produktų atsisakymas. Tam tikrą laiką apsieinate be produktų, kurių sudėtyje yra laktozės, o tada suvartojate tam tikrą kiekį laktozės. Tada stebimas fizinis atsakas.
GYDYMAS

GYDYMAS

Prieš pradedant gydymą, svarbu išsiaiškinti, ar laktozės netoleravimas yra paveldėtas, ar įgytas.
Įgyto laktozės netoleravimo atveju simptomus sukelia kita liga. Kai ši būklė bus gydoma ir žarnyno gleivinė atsigaus, simptomai išnyks. Jei turite paveldėtą laktozės netoleravimą, galite gyventi be simptomų, laikydamiesi pritaikytos dietos. Nėra gydymo, kuris galėtų išgydyti laktozės netoleravimą. Iki šiol tyrimų rezultatai rodė, kad tik ribojamas laktozės kiekis yra geriausiai žinomas būdas sumažinti simptomus. Tačiau laikai keičiasi ir jau ir Lietuvoje galima įsigyti maisto papildą laktazę, kurį vartojant galima mėgautis pienu ir pieno produktais.
ALERGIJA PIENUI AR LAKTOZĖS NETOLERAVIMAS?

ALERGIJA PIENUI AR LAKTOZĖS NETOLERAVIMAS?

Sąvokos alergija pienui ir laktozės netoleravimas dažnai painiojami arba sutapatinami. Tačiau kasdienėje mityboje yra svarbių skirtumų.
Daugelis žmonių turi problemų su pienu ir pieno produktais. Reikia atskirti alergiją pienui ir pieno cukraus netoleravimą, vadinamąjį laktozės netoleravimą. Kas yra alergija pienui? Suaugusiesiems alergija pienui yra gana reta, tačiau kūdikiams ir mažiems vaikams tai yra viena iš labiausiai paplitusių alergijų. Alerginę reakciją sukelia piene esantys baltymai. Suvartojus pieno produktų simptomai atsiranda labai greitai. Be viduriavimo ir vidurių pūtimo, būdingi simptomai yra niežtinti egzema, dilgėlinis bėrimas, astma, netipinis dermatitas ir sunkiais atvejais netgi anafilaksinis šokas, dėl kurio gali sustoti širdis. Alergija vaikams dažniausiai išnyksta iki dešimties metų. Mityba turint alergiją pienui Turint alergiją pienui reikia visiškai atsisakyti pieno ir pieno produktų. Dabar jau yra daug augalinės kilmės pieno, grietinėlės, jogurto ir sūrio alternatyvų. Pieno produktai be laktozės netinka pienui alergiškiems žmonėms. Kas yra laktozės netoleravimas? Turint alergiją pienui reikia visiškai atsisakyti pieno ir pieno produktų. Dabar jau yra daug augalinės kilmės pieno, grietinėlės, jogurto ir sūrio alternatyvų. Pieno produktai be laktozės netinka pienui alergiškiems žmonėms. Pieno alergijos atveju alergiją iššaukia pieno baltymai, o laktozės netoleravimą sukelia pieno cukrus. Trūksta fermento laktazės arba organizmas jo gamina nepakankamai, ko pasekoje organizmas negali perdirbti piene esančio pieno cukraus, laktozės. Be laktazės pieno cukrus lieka nesuvirškintas žarnyne ir skatina bakterijų susidarymą. Nenatūralus troškulio jausmas ir virškinimo sutrikimai, tokie kaip viduriavimas, dujų kaupimasis ir pilvo skausmas pavartojus pieno ir pieno produktų yra tipiški laktozės netoleravimo požymiai. Mityba netoleruojant laktozės Žmonės, kurie netoleruoja laktozės, priešingai nei pienui alergiški žmonės, gali lengvai grįžti prie pieno produktų be laktozės, kurių dabar galima įsigyti labai įvairių. Daugelis pieno produktų, pvz., kietasis sūris, taip pat yra gerai toleruojami, nes laktozė jau natūraliai suskaidyta. Netoleruojantys laktozės taip gali kartu su maistu, sudėtyje turinčiais pieno, vartoti maisto papildą – laktazės fermentą ir taip mėgautis visais pieno produktais.
LAKTOZĖ MAISTE

LAKTOZĖ MAISTE

Pieno produktai nebūtinai yra būtini subalansuotai mitybai. Tačiau svarbu yra gauti pakankamai kalcio. Daug kalcio yra, pavyzdžiui, žaliose daržovėse, tokiose kaip špinatai ir lapiniai kopūstai, mineraliniame vandenyje, kuriame yra kalcio. Brandintuose sūriuose, tokiuose kaip parmezanas ir gouda, beveik nėra laktozės ir jie yra puikus kalcio šaltiniai. Daugelis laktozės netoleruojančių žmonių juos gerai toleruoja. Paprastai nebūtina visiškai vengti maisto produktų, kurių sudėtyje yra laktozės. Šie kiekiai paprastai yra gerai toleruojami, ypač kai jie vartojami valgio metu ar su kitais maisto produktais: iki 12 g laktozės iš karto (pvz., 250 ml pieno) iki 24 g laktozės padalnant per dieną (pvz., 500 ml pieno) Jei viski nusprendėte visiškai atsisakyti pieno produktų, svarbu sureguliuoti mitybą ir daugiau valgyti žuvies, riešutų, lapinių daržovių, kad užtikrinti pilnavertę mitybą. Taip pat mityboje turėtų atsirasti daugiau vitamino D šaltinių. Stiklinė karvės pieno suteikia žmogui 20% reikalingos kasdienės vitamino D normos, todėl atsisakius pieno produktų ypatingai svarbu pasirūpinti vitaminu D. Produktai, kuriuose yra daug vitamino D: kiaušinių tryniai, apelsinų sultys, avižų košė, riebi žuvis. Naudinga gali būti maisto produktus, kurių sudėtyje yra laktozės, derinti su kitais maisto produktais. Taip yra todėl, kad kietas arba riebus maistas lėtina virškinimą skrandyje. Dėl to žarnyną vienu metu pasiekia mažiau laktozės ir jis dėl to reaguoja ne taip jautriai. Dažniausiai maisto produktus, kuriuose yra daug laktozės, pakanka pakeisti mažais laktozės turinčiais produktais. Fermentuotuose pieno produktuose, tokiuose kaip sūris ar varškė, yra mažiau laktozės nei šviežiame piene. Daugelyje kietųjų sūrių nėra arba beveik nėra laktozės.Laktozės netoleravimo problema daugeliui žmonių laikui bėgant tampa įprasta. Be to, didėja augalinių (veganiškų), taigi ir maisto produktų be laktozės asortimentas, nes tokių produktų paklausa didėja. Tai taikoma, pavyzdžiui, pieno pakaitalams, tokiems kaip sojos, avižų, migdolų ar ryžių gėrimai. Šie gėrimai yra visiškai be laktozės. Į kai kuriuos iš šių produktų taip pat papildomai pridedama kalcio. Taip pat egzistuoja ir atsiranda vis daugiau receptų, kuriuose nėra pieno produktų. Daugiau receptų gaite rasiti čia: https://www.netoleruojulaktozes.lt/receptai-be-laktozes Kuo skiriasi maisto produktai be laktozės? Šiandien beveik visose parduotuvėse galima įsigyti pieno rūšių, kuriose yra mažai laktozės arba jos visai nėra. Gaminant šių rūšių pieną laktozė išfiltruojama arba suskaidoma pridedant laktazės. Jie yra brangesni už įprastą karvės pieną. Tyrimas parodė, kad žmonės, kurie gėrė mažai laktozės turintį pieną (0–2 g laktozės stiklinėje), jautė ne ką mažesnį diskomfortą nei tie, kurie išgėrė stiklinę įprasto pieno (stiklinėje iki 12 g laktozės). Greičiausiai taip yra dėl to, kad dauguma žmonių, netoleruojančių laktozės, bet kokiu atveju gali toleruoti iki 12 g laktozės. Ar pieno produktų atsisakymas gali sukelti kalcio trūkumą? Pieno produktai nėra būtini subalansuotai sveikai mitybai – net jei juose ir yra daug kalcio. Kalcis yra svarbus maisto komponentas, ypač daug kalcio reikia jaunimui, nėščiosioms ir vyresnio amžiaus žmonėms. Tie, kurie valgo mažiau pieno produktų arba jų visiškai vengia, sunkiau patenkina kalcio poreikį. Tačiau kalcio yra ne tik pieno produktuose. Kituose maisto produktuose ir gėrimuose taip pat gausu kalcio, pavyzdžiui, špinatuose ar kalciu praturtintuose augalinės kilmės pieno pakaitaluose.
LAKTOZĖS KIEKIS MAISTO PRODUKTUOSE

LAKTOZĖS KIEKIS MAISTO PRODUKTUOSE

Jeigu ieškomo maisto trūksta, galite kreiptis į gamintoją. Daugelis įmonių mielai teikia informaciją apie tai, ar jų gaminyje yra laktozės ir kiek jos jame yra.
Šioje lentelėje pateiktos vertės yra tik orientacinės ir, žinoma, gali skirtis priklausomai nuo gamintojo.
PAPLITIMAS

PAPLITIMAS

Laktozės netoleravimas yra labai paplitęs visame pasaulyje, jis labai skiriasi priklausomai nuo regiono ir gyventojų.
Maždaug 5–15 % žmonių Europoje netoleruoja laktozės. Laktozės netoleravimas yra rečiausias Šiaurės Europoje. Kita vertus, Afrikoje arba Rytų Azijoje laktozės netoleruoja net 65–90 % suaugusiųjų. Šie regioniniai skirtumai yra susiję su senomis pieno ūkio tradicijomis: daugelyje Europos šalių visada buvo vartojama daug pieno produktų. Žmonės, kurie gerai toleravo, turėjo išgyvenimo pranašumą. Pasak gydytojų gastroenterologų Lietuvoje 31–36 %. suaugusiųjų asmenų nustatomas laktozės netoleravimas.
Sveikata: osteoporozė ir laktozės netoleravimas

Sveikata: osteoporozė ir laktozės netoleravimas

Osteoporozė - tai lėtinė, sisteminė skeleto liga, pasireiškianti progresuojančiu kaulų masės mažėjimu ir jų struktūros pakitimais. Silpnėjant kaulams reikia pakankamai kalcio, kad būtų kompensuotas kaulų tankio sumažėjimas. Laktozės netoleravimas - virškinimo diskomfortas, nesugebėjimas pasisavinti laktozės (cukrus, kuris dominuoja piene) dėl to, kad organizmas negamina pakankamai laktazės – fermento, atsakingo už laktozės išskaidymą. Tačiau pieno produktuose gausu laktozės ir kalcio, kuris gali sutrikdyti laktozės netoleruojančių ir linkusių sirgti osteoporoze mitybą.
Ryšys tarp osteoporozės ir laktozės netoleravimo Laktazės aktyvumo mažėjimas su amžiumi yra visiškai normalus fiziologinis procesas, dėl ko vyresnio amžiaus žmonės paprastai blogiau toleruoja pieną ir pieno produktus nei jauni žmonės. Taip pat ir osteoporozė yra liga, išsivystanti su amžiumi. Todėl rizika susirgti laktozės netoleravimu ir osteoporoze yra ypač didelė vyresnio amžiaus žmonėms. Esant stipriam laktozės netoleravimui, simptomai gali pasireikšti esant net menkiausiam laktozės pasisavinimui, todėl kai kurie asmenys kasdien vartoja labai mažai pieno produktų arba jų visai atsisako. Tačiau norint išvengti osteoporozės ir stiprinti kaulus, būtina gauti pakankamai kalcio. Jei kai kuriuose maisto produktuose be laktozės yra kalcio, pavyzdžiui, kiaušiniuose, riešutuose, šparaginėse pupelėse, laktazės papildai taip pat yra puiki alternatyva žmonėms, kurie netoleruoja laktozės ir kenčia nuo osteoporozės. Dienos racioną nuolat reikia peržiūrėti, kad būtų gaunamas pakankamas baltymų, riebalų, vitaminų kiekis. Pieno produktai yra vienas svarbiausių baltymų šaltinių. Nevartojant pieno produktų sutrinka kalcio ir vitamino D įsisavinimas, nes daugiau kaip pusė gaunamo kalcio yra suvartojama su pieno produktais. Dėl to padidėja tikimybė susirgti osteoporoze bei patirti kaulų lūžius. Ypač tai aktualu tiems, kurių šeimoje buvo diagnozuota osteoporozė. Būtent pienas suteikia lengvai prieinamo kalcio palyginti dideliais kiekiais. 250 ml talpos stiklinėje pieno yra maždaug 300 mg kalcio ir tai sudaro 25 proc. viso per parą organizmui būtino kalcio kiekio. Kasdien su maistu privalome gauti 1000–1200 mg kalcio. Pakankamas kalcio kiekis senatvėje yra itin svarbus norint sulėtinti kaulų retėjimą. Vyresnio amžiaus žmonėms vartojant mažai kalcio ir baltymų gali susilpnėti kaulai ir padidėti griuvimų bei lūžių rizika. Kaip laktazės papildai gali padėti jums geriau tvarkyti kasdienį gyvenimą? Laktazės maisto papildai – praktiškas ir efektyvus sprendimas sergant osteoporoze ir laktozės netoleravimu. Laktazės papildų funkcija yra kompensuoti laktazės trūkumą ir pagerinti laktozės virškinimą žmonėms, linkusiems į laktozės netoleravimą. Šių maisto papildų vartojimas prieš valgant maistą, kuriame yra laktozės, leidžia vartoti pieno produktus, kuriuose gausu kalcio ir vitamino D, nedarant jokių kompromisų. Atraskite Lactolérance ir Lactase maisto papildus ir pasirinkite pagal savo laktozės netoleravimo sunkumą. Mūsų maisto papildai veikia iš karto iki 1 valandos po vartojimo. Pateikiami tiek tablečių, tiek kapsulių pavidalu, jie padės geriau mėgautis maistu namie, restoranuose ar su draugais. Jei norite dar daugiau lankstumo, pasikliaukite Lactolérance 1 Day – formule, kurios pagrindą sudaro probiotikai, leidžiantys jūsų organizmui pačiam vėl natūraliai gaminti laktazę. Sukurtas kasdieniniam naudojimui žmonėms, įpratusiems valgyti ne namuose arba gaminti patiekalus, kuriuose gausu laktozės. 1 Day bus geriausias jūsų kasdienis sąjungininkas, vartojant vieną kapsulę per dieną. Su šiais maisto papildais, pritaikytais jūsų poreikiams, lengvai išlaikykite sveiką kaulų tankį ir aktyvų socialinį gyvenimą.
Kas yra produktai be laktozės?

Kas yra produktai be laktozės?

Pavadinimui „be laktozės“ netaikomas vienodas teisinis reglamentavimas. Taisyklės galioja tik tam tikriems maisto produktams: tai sūris ir produktai, pagaminti iš sūrio ir pieno produktų, tokių kaip jogurtas. Jei gaminyje laktozės yra mažiau nei 0,1 gr 100 gramų produkto, jis gali būti siūlomas kaip produktas be laktozės. Maisto pramonė dažnai įvardija maisto produktus kaip be laktozės, jei jie neviršija šios ribos. Taip pat yra produktų, kuriuose pieno cukraus nėra arba jo yra labai mažai: Svieste yra mažiau nei 1% laktozės. Kadangi suvartojami tik nedideli sviesto kiekiai, daugumai netoleruojančių laktozės jis laikomas nekenksmingu. Daugelyje sūrių rūšių yra tik laktozės pėdsakų. Gamybos metu išrūgos, kuriose yra laktozės, yra atskiriamos ir laktozė suskaidoma. Todėl dauguma kietųjų ir pusiau kietų sūrių yra gerai toleruojami. Pieno rūgšties bakterijų yra rūgpienio produktuose, tarp kurių yra ir jogurtas. Šie iš dalies užtikrina laktozės skaidymą. Tačiau atsargiai reikėtų elgtis su jogurtais, praturtintais nugriebto pieno milteliais. Šios rūšys dažnai atpažįstamos iš didesnio cukraus kiekio sudėtyje.
IMAGE_TEXT
Laktozė kaip natūralus pieno komponentas yra daugelyje maisto produktų, tokių kaip jogurtas, šokoladas, pyragaičiai. Dauguma žmonių gali gerai virškinti laktozę (pieno cukrų). Tačiau jei esate tam jautrūs ir kenčiate nuo laktozės netoleravimo, pirkdami turėtumėte atidžiai stebėti ingredientų sąrašą.